Kloosterleven en Moderne Devotie in Zutphen

Net als in veel andere plaatsen langs de IJssel waren er allereerst de Franciscanen, de Minderbroeders, sterk onder invloed van de Moderne Devotie. Net als de Dominicanen werden de minderbroeders nogal eens door de Zusters gevraagd om de biecht bij hen af te nemen, en de communie te doen.

De Zusters van de derde regel van Franciscus, Tertiarissen werden ze wel genoemd en ze vielen onder de Moderne Devotie, als heilige kozen ze Catharina. Ze leefden in het Heer Hendrikshuis(Wolfshuis)

De Zusters van IJzendoorn, ook Zusters van de derde regel van Franciscus, Tertiarissen en Modern Devoot, als heilige kozen ze Maria Magdalena.

De zusters van Spittaal, ook weer Zusters die gekozen hadden voor de derde regel van Franciscus en zich hadden aangesloten bij de Moderne Devotie. Deze Zusters waren eerst hospitaalzusters, vanaf 1393 kozen ze voor de Moderne Devotie.

Het Adamanshuis van de Zusters des Gemenen leven, met als gekozen heilige Agnes. Deze vorm van de Moderne Devotie bestond geheel uit leken. Het werd ook wel het Agnesconvent genoemd. De binnentuin, het hofje, is weer helemaal opgeknapt.

De Dominicanen, met als heiligen Petrus en Jacobus, de meerdere. Begonnen in 1288 aan de Oude Want, later verhuisd naar de Broederkerk. Deze Broeders werden ook wel Predikheren of Jacobijnen genoemd. Zolang er nog te weinig priesters waren kwamen de Zusters eerst naar hen toe, later hadden de Zusters een eigen kapel. Vanaf die tijd kwamen de Broeders als biechtvader en priester naar de Zusters toe.

Ook waren er al in vroege tijd Begijnen in Zutphen, de Begijnen woonden, leefden en werkten wel in gemeenschap maar waren nog nauw betrokken bij een parochie. De Begijnen in Zutphen van het Oude Convent hebben een lange tijd in Zutphen geleefd, van 1340-1582. Veel Begijnen zijn over gegaan naar de Moderne Devotie beweging.

Tenslotte waren er in Zutphen nog de Zusters van Rondeel, vermoedelijk ook Begijnen, van 1339-1596.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s