Zwollenaar: canon van Nederland niet compleet

ZWOLLE – De canon van Nederland, het chronologische overzicht van belangrijke episodes uit de vaderlandse geschiedenis, mist een schakel: de Moderne Devotie. Dat vindt althans Zwollenaar Mink de Vries.

Hij schreef een brief naar onder andere Den Haag (Kamerfracties) om dat onder de aandacht te brengen. “De Hanze staat wel in de canon vermeld, terwijl Nederland 24 historische Hanzesteden telt tegen 132 steden waar ooit de Moderne Devotie als hervormingsbeweging een rol van betekenis speelde. Soms vooral religieus, maar op andere plekken ook cultureel en economisch. In een enkel geval waren kloosters, aangesloten bij de Devotie, betrokken bij de inpoldering van ons land in de middeleeuwen. Opvallend is ook dat voor de komst van Geert Grote (grondlegger van de Moderne Devotie red.) er ongeveer 175 kloosters waren in Nederland en dat er naar verloop van tijd zo’n zeshonderd werden.” Als de Moderne Devotie dan werkelijk zoveel impact heeft gehad als De Vries zegt, is het de vraag waarom het nog niet in de canon staat. Komt dat misschien omdat er relatief weinig over is gedocumenteerd?

De Vries: “Ik denk het niet. Dat de Moderne Devotie groot werd nog voor de boekdrukkunst maakt nog niet dat historici en wetenschappers er vandaag geen verder onderzoek naar zouden kunnen doen. Of dat het in een werk als de canon zou kunnen ontbreken.” Opname in die canon zal de naamsbekendheid verder vergroten, al ervaart De Vries nu al dat steeds meer mensen weten wat het is. Bij de naam Moderne Devotie gaat niettemin vaak niet direct een belletje rinkelen. “Maar het is heel makkelijk uit te leggen hoor”, verzekert de oud-leraar. “Ik heb onlangs nog een stel leerlingen van het Greijdanus College rondgeleid. Wat ik dan tegen hen zeg is ‘Moderne Devotie’ houdt in dat je vanaf morgen anders gaat geloven omdat het niet meer gaat zoals je het vandaag doet. Met een persoonlijke geloofservaring op de eerste plek. Anders gezegd: volg niet altijd pa en ma, maar denk zelf na. Ze begrijpen meteen wat je bedoelt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s