Persbericht: CANON VAN KAMPEN AAN HERZIENING TOE

Zwolle, 23 maart 2015

Meer en meer blijkt dat er een deel van de Kamper geschiedenis ontbreekt in de Canon van Kampen. Het gaat om een deel van de beweging van de Moderne Devotie, een hervormingsbeweging die tweehonderd jaar van invloed is geweest in heel Noord West Europa.

De stichter, Geert Grote, is teruggekeerd in Kampen. Nergens komt hij de naam Moderne Devotie tegen, zelfs niet in het Stedelijk Museum van Kampen.

Door een aantal berichten in de krant ontwaakt Kampen nu langzaam uit een Moderne Devotie slaap. Geert Grote helpt Kampen te ontwaken door de plaatsen van de Moderne Devotie aan te wijzen, en erover te vertellen. Zo is het Bregittenklooster aan de Vloeddijk 38 als Moderne Devotie klooster begonnen en is het Agnietenklooster op Vloeddijk tot de Reformatie in handen gebleven van de Zusters van de Moderne Devotie. Ook in het Sint Annaklooster en het Broederenklooster hebben vlak voor de Reformatie nog Moderne Devote Augustinessen gewoond. Daarnaast zijn er nog kloostergemeenschappen van de Moderne Devotie in Brunnepe en IJsselmuiden geweest.

Bijzonder dat er in Kampen zo weinig mensen weet hebben van deze Moderne Devotie Beweging. Deze beweging van Geert Grote gaat immers terug naar de eerste christengemeenschap, de basis van alle kerken in Kampen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s