Geert Grote herinnert Kampen aan vergeten ´Devoot verleden´

Geert Grote herinnert Kampen aan vergeten ‘devoot verleden’
Foto: Tennekes

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN – Geert Grote heeft vrijdag een bezoek gebracht aan Kampen. De grondlegger van de Moderne Devotie als hervormingsbeweging constateerde dat niets in de Hanzestad aan deze geestelijke stroming herinnert. Dat terwijl niet alleen thuishaven Deventer en Zwolle met haar congregatie van Windesheim devote plaatsen waren.

Kampen bezat ooit eveneens kloosters die rechtstreeks onder de Moderne Devotie vielen of onder invloed stonden van. Dat zegt Blauwvinger Mink de Vries, die in Zwolle aan de basis stond van een Postmoderne Devotie beweging. Recent dook hij ook in de geschiedenis van Kampen op dit punt. Tot zijn verbazing blijkt Kampen meer sporen van deze geestelijke stroming te hebben dan vermoed.
Voor hem was dat reden om, verkleed als Grote, van Wilsum naar Kampen te lopen. Langs de IJssel, want daar waren de volgelingen van de Moderne Devotie vaak te vinden. De Moderne Devotie ontstond in de late middeleeuwen. De beweging was zowel een oproep tot een verinnerlijking van het geloof – voor contact met God heb je niet per se een pastoor nodig vonden de devoten – als een pleidooi voor leven in gemeenschap, ofwel het delen van bezittingen. Dat Grote, rijk geboren, niets moest hebben van opzichtig materialisme ten koste van de armen bleek onder meer uit een beroemd geworden protest tegen de bouw van de Domtoren in Utrecht. Het prestigeproject, namelijk een hogere toren bouwen dan de toen nog bestaande Sint Michaëlstoren in Zwolle, kon niet op zijn sympathie rekenen.
Volgens De Vries zijn de waarden van de Moderne Devotie juist nu actueel. Met de financiële crisis aan de ene kant en het inzicht om op tal van terreinen kennis en zaken te delen aan de andere kant. Daarnaast is het volgens De Vries goed voor het historisch besef. Hij wijst erop dat het Bregittenklooster aan de Vloeddijk 38 begon als Moderne Devotieklooster. Verder zegt hij: “Het Agnietenklooster op de Vloeddijk is tot de Reformatie in handen gebleven van de Zusters van de Moderne Devotie. En ook in het Sint Annaklooster en het Broederenklooster hebben vlak voor de Reformatie nog Moderne Devote Augustinessen gewoond. Daarnaast zijn er nog kloostergemeenschappen van de Moderne Devotie in Brunnepe en IJsselmuiden geweest. Het is bijzonder dat er in Kampen zo weinig mensen weet hebben van deze beweging. Ze gaat terug naar de eerste christengemeenschap, de basis van alle kerken in Kampen.”
Toch is er wel interesse om er wat mee te doen. Het CDA kaartte het onderwerp al eens aan tijdens een commissievergadering. CDA-raadslid Hardy Wellenberg liet eerder weten er wat mee te willen doen. “Ik denk dat het iets is dat bijvoorbeeld tijdens de Internationale Hanzedagen (die worden in 2017 in Kampen gehouden, red.) aandacht kan krijgen. Maar dan wel als onderwerp binnen het grote geheel. Bij de Moderne Devotie denken mensen, als ze al weten wat het is, toch vaak eerst aan Zwolle en Deventer. Dat het in Kampen een rol van betekenis heeft gespeeld heeft mij overigens wel verrast en dat maakt het leuk om mee aan de slag te gaan.”

Bron: http://www.brugmedia.nl/kranten/de-brug/geert-grote-herinnert-kampen-aan-vergeten-devoot-verleden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s