Nieuws rond Werelderfgoedlijst

Persbericht

Moderne Devotie en politiek vraagt steun

Overijsselse Moderne Devotie plaatsen gevraagd om nominatie Moderne Devotie als Wereld Erfgoed te ondersteunen.

De Moderne Devotie Beweging heeft de Overijsselse Moderne Devotie plaatsen gevraagd om de nominatie van de Moderne Devotie als Werelderfgoed te ondersteunen. Dit middels door een motie in de Raad te brengen, in navolging van de provincie Overijssel en de steden Kampen, Zwolle en Deventer

De volgende gemeentes zijn gevraagd voor ondersteuning middels een motie ;

Steenwijkerland(Vollenhove, Sint Jans Klooster), Zwartewaterland(Hasselt, Zwartsluis), Tubbergen(Albergen), Almelo, Olst-Wijhe, Dinkelland(Ootmarsum), Dalfsen, Oldenzaal, Hardenberg(Sibculo, Marienberg).

Voordat de Moderne Devotie op de Unesco Werelderfgoedlijst kan komen is er draagvlak en onderlinge afstemming nodig. Dat proces gaat nu worden opgestart in opdracht van de Provincie Overijssel door het Historisch Centrum Overijssel o.l.v. directeur Arie Slob.

Voor meer info

M. de Vries , Moderne Devotie beweging , 06-28987955

 

Persbericht

Zwolle/Deventer, 11 maart 2016

Provincie Overijssel neemt stappen om Moderne Devotie op werelderfgoedlijst te zetten

Geert Groote Huis en Moderne Devotie Beweging bieden hulp aan

 

Voordat Moderne Devotie op de UNESCO-lijst voor immaterieel werelderfgoed kan worden opgenomen, zijn er nog een aantal stappen te nemen. Met het oog daarop was gedeputeerde Eddy van Hijum van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel vandaag in het Geert Groote Huis in Deventer. Besproken werd onder andere welke rol de verschillende provinciale organisaties (waaronder het Geert Groote Huis) die zich met Moderne Devotie bezig houden zouden kunnen spelen in dit proces.

 

Provincie neemt Moderne Devotie serieus

Een eerste, reeds gezette, stap is het aanstellen van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) als kwartiermaker. Belangrijk is dat deze organisatie met de diverse Moderne Devotie partijen om tafel gaat om allereerst te komen tot een vlijmscherpe, scherp afgebakende definitie van het begrip ‘Moderne Devotie’. Volgens Van Hijum zal deze definitie in eerste plaats immaterieel van karakter zijn. De materiele restanten van de Moderne Devotie die nog vindbaar zijn in de provincie (kloosters, gebouwen etc.), dienen vooral ter ondersteuning van het immateriële gedachtegoed.

 

Deventer en Zwolle als bakermat

De focus zal in eerste instantie vooral op Deventer, Zwolle en omgeving liggen, omdat deze regio gezien wordt als de bakermat van de Moderne Devotie, met grondleggers als Geert Groote en Thomas a Kempis. Dit in weerwil van het feit dat steeds duidelijker wordt hoe wijd verspreid en hoe invloedrijk de Moderne Devotie in heel Nederland is geweest.

 

Actieve rol voor Geert Groote Huis en Moderne Devotie Beweging

Afgesproken is dat Het Geert Groote Huis en de Moderne Devotie Beweging contact op zullen nemen met het HCO en dat beiden met hun achterban alvast zullen nadenken over een goede definitie van het begrip. Beide partijen willen graag actief meehelpen met het op de UNESCO-lijst voor immaterieel werelderfgoed laten opnemen van de Moderne Devotie.

 

Bijschrift foto:

Robien van Ee (Geert Groote Huis) en Mink de Vries (Moderne Devotie Beweging) bedanken Eddy van Hijum hartelijk voor zijn bezoek aan het Geert Groote Huis en geven hem het boek ‘Vernieuwde Innigheid’.

________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Wilt u meer informatie over het Geert Groote Huis, beeldmateriaal of een interview? Neem dan contact op met Robien van Ee, marketing, communicatie en PR Geert Groote Huis. Telefoonnummer: 06 18 65 30 98 of e-mail adres: marketing@geertgrootehuis.nl

 

Wilt u meer informatie over de Moderne Devotie Beweging? Neem dan contact op met coördinator Mink de Vries. Telefoonnummer:06-28987955       of e-mailadres:  devriesvrolijk@tiscali.nl

devotie

________________________________________________________________

 

 

Moderne Devotie op UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed MOTIE VREEMD AAN DE ORDE VAN DE DAG

Moderne Devotie op UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed

De Raad van Zwolle in vergadering bijeen op 15 februari 2016,

overwegende dat:

  • de Moderne Devotie als laat middeleeuwse geestelijke vernieuwingsbeweging ontstond in de regio Zwolle-Deventer en van groot belang werd voor de ontwikkeling in samenleving en kerk,
  • het DNA van Zwolle wordt bepaald door (i) de Hanze, (ii) de Moderne Devotie en (iii) maatschappelijke verbinding (zoals het in de zomer van 2015 door Zwolle Marketing en de gemeente na een analyse werd geformuleerd),
  • bij het 25-jarig jubileumfeest van de stichting Thomas a Kempis de historisch letterkundige de heer F. Van Oostrom al een pleidooi hield om te bekijken hoe het gedachtegoed van de Moderne Devotie op de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed kan komen omdat het de enige van oorsprong Nederlandse geestelijke stroming is die mondiale betekenis kreeg,
  • de Raad voor Cultuur momenteel werkt aan een voordracht door het kabinet van vijf kandidaten voor een internationale nominatie in 2016 bij UNESCO;

van mening dat:

  • erkenning van de Moderne Devotie als immaterieel cultureel werelderfgoed een belangrijke stap is voor het zichtbaar maken van een deel van Zwolle’s rijke cultuurhistorie,
  • veel Zwolse politieke partijen het pleidooi van Van Oostrom begin 2014 hebben onderstreept, maar dit tot op heden vanuit Zwolle nog niet heeft geleid tot concrete acties,
  • de recente oproep van gedeputeerde Van Hijum in de Stentor van 29 januari jongstleden door Zwolle van harte kan worden ondersteund;

roept het College op:

samen met betrokken partijen (zoals de gemeente Deventer, de stichting Thomas a Kempis) in overleg te treden met het college van Gedupeerde Staten van de provincie Overijssel om na te gaan welke concrete stappen moeten worden ondernomen om de Moderne Devotie voor te dragen voor internationale nominatie door het kabinet bij UNESCO voor erkenning op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed;

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie                    CDA                                      D66

Reinier Mulder                 Judith Compagner          Sonja Paauw

Gerdien Rots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s