Doesburg 2016

De route in Doesburg is verkrijgbaar bij de VVV, met of zonder gids. 

 

Moderne Devotie in Doesburg

Inleiding

Weinig mensen zijn in en buiten de gemeente Doesburg op de hoogte van wat er zich in de Middeleeuwen heeft afgespeeld. De beweging van de Moderne Devotie, met als stichter Geert Grote, heeft in Doesburg een grote rol gespeeld.

Mede door de deskundigheid van onze ervaren gids mevrouw Frankot en de hulp van senior archivarus(ondertussen met pensioen) de heer J.W. van Petersen, werd tijdens onze tocht door Doesburg een belangrijk deel van de Moderne Devotie  tot leven gebracht.

 

Al in de dertiende en veertiende eeuw waren er in Doesburg diverse broederschappen(gilden=het germaanse woord) aanwezig. Dat waren in die tijd vooral godsdienstige broederschappen. Naast de godsdienstige broederschappen vormden zusters uit de parochie, en omgeving, collectieve gemeenschappen. Deze zusters werden Begijnen genoemd, ze legden geen kloostergelofte af.

 

Zo was er in Doesburg een Zusterhuis, het Kleine Convent genoemd, vooral met zusters uit het gewone volk. Daarnaast was er een Zusterhuis, het Grote Covent, waar vooral zusters uit de hogere standen voor kozen.

Het Kleine Convent, ook wel Catharina op  de Berg genoemd, ging in 1433 over tot de Moderne Devotie. Het Grote Convent, ook wel Maria op de Gracht)Mariengrave) genoemd, ging in 1446 over tot de Moderne Devotie.

 

Van het Kleine Convent staat er alleen nog een muur, het Grote Covent staat er nog voor een groot deel en heeft nu vooral een horecagelegenheid(Arsenaal/Kloosterstraat). Beide conventen kozen binnen de Moderne Devotie beweging voor de Derde Regel van Franciscus, zo waren ze toch nog voor een deel met de kerkelijke provincie en bisschop verbonden.

 

De komst van de Broeders(Fraters) naar Doesburg in 1426 heeft veel veranderd. Deze broeders waren hoogopgeleid, zeer actief in de samenleving en sterk gericht op de gemeenschap en het persoonlijk geestelijk leven, de eigen verantwoordelijkheid en het eigen geweten. Deze broeders kwamen uit Zwolle en Deventer, via Fraterhuis Hulsbergen bij Wapenveld, vluchten ze naar Doesburg. Ze waren bang voor een vijandig gezinde bisschop. Doesburg was in die tijd al een sterke garnizoensstad.

Eerst betrokken ze een huis aan de Waterstraat, ze bouwden dat pand uit, later werd het een Weduwenhuis(voor een deel nog intact). In 1448 betrokken de Fraters een pand aan de Bergstraat/Paardenmarkt. Daar kwam een school, een kapel, een kerkhof, een internaat(Arme Klerkenhuis aan de Hoogestraat=nog aanwezig) en een Vicarishuis(Paardenmarkt 14). De broeders hebben een grote invloed gehad op de beide Zuster Conventen. Ook zagen de broeders het als taak  de angst onder de bevolking van Doesburg voor vagevuur, hel en andere ellende te verminderen en/of weg te nemen. Geert Grote had hen immers geleerd te leven vanuit geestelijke vrijheid, met ruimte om jezelf en je omgeving te ontwikkelen.

De invloed van de bedelorden zoals Franciscanen en Dominicanen werd minder groot(Termijnhuis aan de Kosterstraat) door de hervormingen van de Moderne Devotie. Deze hervormingen hebben tweehonderd jaar lang grote invloed gehad in Nederland, en daarmee ook in Doesburg.

De Ridders van de Duitse Orde, al vanaf 1286 in Doesburg aanwezig, gingen mee met de hervormingen van de Moderne Devotie. Zo konden ze heel goed naast elkaar bestaan en werkten ze op verschillende gebieden samen.

In deze periode is er ruimte ontstaan voor creativiteit, voor kunst en cultuur, voor ambachtelijk werk, voor onderwijs en voor democratie. Waarden die nog steeds belangrijk zijn voor Doesburg.

Fraterhuis Doesburgimages6OCJZ3NYKloosterDoesburg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s