Hasselt 2016

Moderne Devotie Route  Hasselt

U  begint de wandeling bij het Informatiepunt aan de Markt in het Oude Stadhuis en tegenover de St. Stefanuskerk. Stefanus verwijst naar een van de eerste diakenen, die werd gestenigd(en martelaar werd) vanwege zijn navolging van Christus.

De Moderne Devotie is een beweging die eveneens teruggaat naar de eerste christengemeente, een gemeente vol dienstbaarheid vanuit navolging. 1

Vanaf de Markt loopt u de Ridderstraat in, in deze straat had de rijke bestuurdersfamilie Mulert meerdere huizen. Het oudste huis van deze familie stond naast de Heilige Stede aan het Eiland, in het verlengde van de Ridderstraat. Op de plek van de Heilige Stede staat nu een Rooms Katholieke Kerk van 1933.

Ook de panden aan Heerengracht 15 en 16 zijn nog overgebleven panden van het geslacht Mulert.

Het Mulert geslacht(Egbertus Mulert) heeft gezorgd voor de bouw en voor de plaats van meerdere Moderne Devotie kloosters. Jan Mulert is op Bergklooster, het voormalige Agnietenklooster, in het lekengedeelte van de kapel begraven. Hij was heer van Kranenburg. 2

Wanneer u nu terugloopt richting Ridderstraat, slaat u voor de gracht rechts af.

U bent nu op de Heerengracht. De gevluchte nonnen(Juffers) van de Benedictijner Abdij van Dikninge bij de Wijk vonden uiteindelijk onderdak in het huis aan Heerengracht 16. 3

In het verlengde van de Heerengracht ligt de Baangracht, eerst Borgwal. Hier vindt u het Mariaklooster. Het Mariaklooster bevond zich onder drie huisnummers, 5, 6 en 7, onder een dak 4a. Zowel de Juffers van Dikninge 3 als de Juffers van het Zwartewaterklooster 4b vonden hier onderdak.

De Koorheren, broeders en leken van het Agnietenklooster bij Zwolle hebben hier een nacht onderdak in de stal gevonden, toen ze op de vlucht waren voor een mogelijke oorlog tussen twee bisschoppen. Thomas a Kempis maakte onderdeel van deze groep. 4c

U kunt nu teruglopen naar de brug, de brug oversteken en de Nieuwstraat uitlopen naar het Infopunt in het Oude Stadhuis.

Er is nog veel meer te zien in Hasselt, daarvoor verwijzen we naar de historische Hanzeroute, verkrijgbaar bij het Info punt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s