Hattem, Wapenveld & Heerde

PERSINFORMATIE

Devotiefestival zaterdag 7 mei boordevol verrassingen.

WAPENVELD – Met fietsroutes over drie afstanden, een puzzeltocht en activiteiten op zes locaties is het programma rond voor het Devotiefestival op zaterdag 7 mei. Het is op poten gezet door een aantal organisaties uit Hattem, Wapenveld en Heerde.

 

Met het Devotiefestival herleeft de sfeer uit de Middeleeuwen gericht op wat Geert Grote (1340-1384) en zijn Moderne Devotie in de samenleving te weeg heeft gebracht. De mannen en vrouwen die Geert volgden stonden voor omzien naar elkaar, goed onderwijs, je verantwoordelijk voelen voor je omgeving, eigentijds geloven, kennis delen en generaties met elkaar verbinden. Daarbij was aanpakken hun motto. Zaken die in elke samenleving verfrissend zijn, aldus de initiatiefnemers. Op het Devotiefestival wordt een folder verspreid waarin tekst en uitleg wordt gegeven over deze beweging en de betekenis voor de huidige tijd.

Fietsroutes

Door de organisatie is, met hulp van de stichting HOES uit Heerde, een fietstocht van circa 36 km uitgezet die ook twee korte versies telt met een noordelijke en een zuidelijke route. Starten kan tussen 10.00 en 14.00 uur bij de TIP Kerkhofstraat 2 in Hattem, de TIP/Shalom Klapperdijk 36b  in Wapenveld en de TIP/Wereldwinkel Bonenburgerlaan 6  in Heerde.  Aan de fietsroute is een puzzel verbonden en goede oplossingen leveren een ijsbon op die tot 14 mei ingeleverd kan worden bij ’t Kaashuys in Hattem, ’t Zwarte Paard in Wapenveld en Limburgia in Heerde. Deelname kost 2,50 euro. Hierbij is  inbegrepen de routebeschrijving en een folder met tekst en uitleg over de Moderne Devotie, koffie/thee en wat lekkers op de locaties Hezenberg en ’s Heerenhof (bij de Thomas a Kempis Meditatiehof) en soep en brood op het terrein van SVR-camping ’t Klooster waar het klooster van 1407 tot 1578 heeft gestaan.

Activiteiten

De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk en vinden plaats tussen 10.00 en 16.00 uur. Onderdelen zijn optredens van de Ierse folkgroep Cinnamon en  de middeleeuwse muziekgroep Wronghel en Wei, het bespelen van een kistorgel, medewerking van de Ridders van de IJssel uit Kampen en  verhalenvertellers op diverse locaties. Ook zijn er activiteiten voor kinderen zoals het afleggen van een ridderproef, dompelen van waskaarsen en een smid helpen bij het smeden van puntjes. De vertellers en andere medewerkers lopen rond in historische kledij.

Het overzicht van de activiteiten ziet er als volgt uit:

  • Watermolen Molecaten aan Molecaten 1 in Hattem: muziekgroep Cinnamon, verhalen van de watermolenaar en verkoop producten van molen De Fortuin
  • Pastoraal centrum Hezenberg aan de Hezenberg 6 in Hattem: gratis koffie/thee en wat lekkers voor deelnemers, muziek in de kapel, verkoop eigen producten en promotie door de Vriendenkring Hezenberg.
  • SVR-camping ’t Klooster aan de Ellenhoorn in Wapenveld: gratis soep en brood voor de deelnemers fietstocht, expositie van middeleeuwse vondsten en verhalen over het klooster.
  • Vrieze’s Erfgoed aan Groteweg 52 in Wapenveld: ridderproef voor kinderen met Ridders van de IJssel, smeden, waskaarsen dompelen, molen de Vlijt in bedrijf, bezoekerscentrum en streekwinkel geopend.
  • ’s Heerenhof Zwarteweg 10 in Heerde: bij het Rustpunt gratis koffie/thee met koek, vertellers in Thomas a Kempis Meditatiehof en voorlezen uit werk van Thomas a Kempis.
  • Kapel Hervormde Johanneskerk Dorpsstraat 31 in Heerde: verhalenvertellers in historische kledij, bespeling kistorgel om 11.00 en 13.00 uur, optreden van middeleeuwse muziekgroep Wronghel en Wei.

Devotie

Met het Devotiefestival wordt aansluiting gezocht bij de sfeer uit de Middeleeuwen maar zeker ook met uitgangspunten van de Moderne Devotie. Daaronder het gastvrij zijn, samen delen van brood en soep, het samen aanpakken om de samenleving met deze activiteit van dienst te zijn en generaties met elkaar te verbinden in de verschillende onderdelen van het programma. In het logo komt dit terug in de frater die zijn mouwen opstroopt waarbij de kleuren de omgeving accentueren van het bruin van de Veluwse bossen naar het blauw van de IJsselvallei.

Organisatie

De organisatie is in handen van een comité onder leiding van Roel Docter, tel. 06-27357347. Daarin hebben vertegenwoordigers zitting van de Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, WijzijnHeerde, pastoraal centrum de Hezenberg, Vrieze’s Erfgoed en ’s Heerenhof. Het festival wordt financieel ondersteund door de gemeente Hattem en Heerde vanuit het project ‘Schijnwerpers op de Noord-Veluwe’ en de vereniging Jan Nienhuis.

Niet voor publicatie:

Contactadressen

Voorzitter: Roel Docter, tel. 06-27357347

Activiteiten Hattem: Mariëlle Karssing, tel. 06-15392528

Activiteiten Wapenveld: Jan Nitrauw, tel. 06-15194780

Activiteiten Heerde: Bernard Bos, tel. 0578-618708

Voor informatie zie ook

Moderne Devotie: Beeldenstorm in de schijnwerpers

www.ronduithattem.nl

www.molendevlijtwapenveld.nl

www.wijzijnheerde.nl

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

_________________________________________________________________

Handen ineen voor organisatie Devotiefestival

han bernard 2

WAPENVELD – Samenwerken om tot resultaat te komen. Het was één van de kenmerken van de middeleeuwse beweging Moderne Devotie. En samenwerking is ook de basis voor het Devotiefestival dat zaterdag 7 mei in Wapenveld, Hattem en Heerde wordt gehouden.

Het festival bestaat uit een fietstocht en activiteiten op een zestal locaties. De fietsroute telt ruim 32 kilometer en kan ook in twee kleine lussen gereden worden. Startplaatsen zijn de TIP”s in Wapenveld, Heede en Hattem. De activiteiten kunnen ook zonder deelname aan de fietstocht bezocht worden. De locaties voor de activiteiten zijn de watermolen Molecaten en de Hezenberg in Hattem, het kloosterterrein Hulsbergen en Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld en de kapel van de Hervormde kerk en ’s Heerenhof in Heerde. Op de locaties zijn verhalenvertellers te beluisteren, er zijn muzikale optredens, op het kloosterterrein is een middeleeuwse lunch met brood en soep, kinderen kunnen op Vrieze’s Erfgoed een proeve van bekwaamheid afleggen bij de Ridders van de IJssel en ook wordt aan het geheel een puzzel gekoppeld. Deelname aan de fietstocht kost 2,50 euro en dat is inclusief koffie/thee op de Hezenberg en ’s Heerenhof, soep en brood op het kloosterterrein en een ijsbon voor degene die de aan de fietstocht verbonden puzzel goed oplost.

 

Geert Groote

Basis voor het festival is de beweging Moderne Devotie. Die beweging begon bij Geert Groote (1340-1384). De mannen en vrouwen die Geert volgden stonden voor omzien naar elkaar, goed onderwijs en je verantwoordelijk voelen voor je omgeving, eigentijds geloven, kennis delen en generaties met elkaar verbinden. Zaken die via de Postmoderne Devotie die een tiental jaren geleden in Zwolle ontstond, ook nu heel actueel zijn.  Klooster Hulsbergen in Wapenveld was voor deze omgeving een belangrijk bolwerk van de Moderen Devotie. De organisatie is in handen van de Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, WijzijnHeerde, pastoraal centrum de Hezenberg, Vrieze’s Erfgoed en ’s Heerenhof. Het festival wordt financieel ondersteunt door de gemeente Hattem en Heerde vanuit het project ‘Schijnwerpers op de Noord-Veluwe’ en de vereniging Jan Nienhuis.

 

Verfrissend

“De afgelopen maanden hebben we op een verfrissende manier samengewerkt om dit festival vorm te geven. De opzet is om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken”, zegt Roel Docter als voorzitter van de werkgroep. Volgens Docter is de Moderne Devotie een boeiende beweging die tot op de dag van vandaag actueel is. “Uitgangspunten als verantwoordelijkheid dragen, kennis delen, eigentijds geloven, goed ondernemerschap en generaties met elkaar verbinden hebben nog niets aan waarde ingeboet”, aldus Docter. De beweging Moderne Devotie wordt tijdens het festival dan ook met een eigen flyer toegelicht.

HASSELT

6 mei 2016 – 15:00 uur

Rondleiding met lezing o.l.v. Mink de Vries bij de VVV bij de kerk.