Kloosterleven en Moderne Devotie in Kampen

Allereerst de Franciscanen, de Minderbroeders, sterk onder invloed van de Moderne Devotie, al moest minderbroeder en preker Jan Brugman daar eerst wel erg aan wennen. Pas laat kwamen ze onder de hervorming van de Observanten.

De zusters van de derde regel van Franciscus, Tertiarissen werden ze wel genoemd en ze vielen onder de Moderne Devotie, als heilige kozen ze Agnes.

De zusters van Sonnenberg, ook zusters van de derde regel van Franciscus, Tertiarissen en Modern Devoot, als heilige kozen ze Catharina. Ze woonden in het buurtschap Oosterholt, deel van IJsselmuiden en horend bij de parochie van Wilsum. Later verhuisden ze naar Kampen, in 1455 gingen de zusters over naar de Birgitten.

Begijnen(Op den Oordt) die als zusters overgingen naar de Moderne Devotie en de derde regel van Franciscus aannamen(van 1424-1582). Deze Tertiarissen kozen als heilige Michael.

Vrouwenklooster van de Moderne Devotie, de zgn. Regularissen, in Brunnepe, het klooster van Sint Jan de Doper. Begonnen als Convent Caecilia van de Toorn, dit waren zusters des gemene levens bij de Sint Nicolaaskerk(1398).

Toen zijn ze naar Brunnepe gegaan, begonnen met een Sint Joris Kapel, later dus een klooster(vanaf 1579 in Minderbroederklooster tot 1581)

De Cellebroeders, Bethanie, zorgen voor de zieken(ook de mensen met de pest) en de doden, volgden Augustinus en Alexius. Waren eerst Bogaarden(mannelijke begijnen) , vanaf de kloosterperiode droegen de Cellebroeders donkergrijze habijten.

Ook de Cellezusters waren in Kampen aanwezig, zij werden wel de zwarte zusters genoemd. Net zoals de Cellebroeders kwamen ook de Cellezusters voort uit de Begijnen. Daarom waren ze ook nog sterk met de parochie van Kampen verbonden. Anna was de patroonheilige van de zusters.

Tenslotte waren er nog de Kartuizers, levend op de Sonnenberg en verbonden met Wilsum. Als heilige hadden zij gekozen voor Martinus(1485-1580). Samen met de Moderne Devoten zorgden de Kartuizers voor een sterke hervorming binnen alle vormen van kloosterleven in Nederland.

Benieuwd naar het programma van het Devotie Festival 2015 te kampen? Klik hier!